Peeters: “Belfius nu echt naar de beurs!” Pardon?!

Of hoe Peeters nog probeert om 800.000 stemmen binnen te halen in aanloop naar de Europese verkiezingen…

Op 26 mei van dit jaar staan we terug in het stemhokje, dit keer voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Nog voor die datum wil Kris Peeters plots met staatsbank Belfius naar de beurs te trekken. Om zo een “superdividend” van 400 miljoen te verwerven en dat te gebruiken om de Arco-coöperanten een deel van hun inleg terug te betalen. In september ondernam men al een poging, maar die beursgang werd uitgesteld door het slechte financiële klimaat en door de eis van de Belfius-bestuurders om eerst toelating te krijgen van Europa voor een compensatieregeling voor de Arco-Coöperanten. Rare timing dus… zeker gezien het beursklimaat niet opeens, op magische wijze, gaat opklaren net voor de verkiezingen.

De bezwaren die indertijd voorlagen, blijven vandaag ook hetzelfde: Op basis van welke rechtsgrond zou de regering deze compensatieregeling kunnen doorvoeren? Wat met de gewone aandeelhouders van Dexia, die ook geld verloren maar niet onder deze compensatieregeling zouden vallen? Is dit wel het juiste moment om naar de beurs te trekken met Belfius? Voor Peeters zelf zou het misschien veel extra stemmen opleveren… maar door de terugval op de beurzen de afgelopen maanden zou het de overheid een stuk minder opbrengen.

En er rijst er een nieuwe vraag: kan deze regering Belfius nog naar de beurs brengen? Aangezien onze eerste minister, Charles Michel, nu een minderheidsregering leidt mag die zich enkel nog met lopende zaken bezig houden. Een regering in lopende zaken mag zich enkel bezig houden met het dagdagelijks bestuur van het land, de dringende zaken en het nemen van beslissingen die reeds op tafel lagen. In theorie wil dit zeggen dat een beslissing met een zodanig politiek belang, enkel genomen kan worden door een regering in functie en al dusdanig uitgesteld moeten worden. De beslissing om de staatsbank Belfius naar de beurs te brengen is wel degelijk ingrijpend genoeg en valt daarom buiten de lopende zaken.

Een laatste voorzichtige vraag die we ons kunnen stellen: is dit een verkiezingscadeau van Vicepremier Kris Peeters zo net voor de sperperiode ingaat?

 

Bron foto: Perspagina www.belfius.be

2019-01-15T09:02:31+00:00januari 7th, 2019|Uncategorized|